راهنمای آموزشی خود مراقبتی و سلامت ذهنی - روانی

چرا راهنمایی درباره سلامت ذهنی؟

سلامت فردی ما به‌ عنوان یک انسان و سلامت کسانی که برای ما مهم و عزیز هستند از دغدغه‌ های هر روز ما درزندگی می‌ باشند. فارغ از این‌که سن ما چقدر است، جنسیت ما چیست، موقعیت و گذشته اقتصادی و اجتمادی‌مان وقومیتی که به آن تعلق داریم، سلامت از مهم‌ترین، اساسی‌ترین و ضروری‌ترین دارائی‌های ماست. به دلیل همین اهمیت مساله سلامت است که افرادی که مشاغل پر استرسی مانند پزشکی، روان‌شناسی و فعالیت‌های مدنی و جتماعی دارند بیشتر باید از سلامت و راه‌های حفظ آن مطلع باشند.

فعالیت مدنی، مبارزات حقوق‌ بشری و تلاش برای ایجاد دنیائی منصفانه‌تر می‌تواند فشار و محدودیت قابل توجهی برسلامت ذهن و تندرستی ما داشته‌ باشند. به این معنا که گاهی ممکن است اختلالاتی چون استرس، فرسودگی، افسردگی و یا اضطراب را تجربه کنیم. جرقه چنین حالات و تجربیاتی می‌تواند توسط خود فرد و یا دیگران زده‌ شود. گاهی نیز هر دوی این عوامل منجر به چنین اختلالاتی می‌شوند. تحقیقات نشان می‌دهند که ریسک افسردگی و اختلال پس از تراما برای مدافعان حقوق‌ بشر به میزان قابل‌ توجهی [1] بیشتر از سایرین افراد می‌باشد.

در قسمت‌های بعدی راهنما بیش‌تر و مفصل‌تر درباره تاثیر فعالیت‌های مدنی و رابطه آن با سلامت ذهنی صحبت خواهیم‌ کرد. اما پیش از آن لازم است که به چند نکته اشاره کنیم:

  • این جزوه برای آشنایی شما با تاثیرات کارتان بر سلامت‌تان گردآوری شده‌ است. اگر چه که بهترین و به‌ روزترین مطالب و راه‌کارها برای حفظ سلامت ذهنی در این راهنما فراهم شده‌ است اما این اصلا به این معنا نیست که شما می‌توانید تنها به این متن اتکا کنید. توصیه می‌شود که با توجه به احساسات و افکار و نیز شرایط کاری‌تان مطالب علمی و معتبر بیشتری را بخوانید و با متخصصان این حوزه و مشاوران معتبر در تماس باشید.
  • مطالب این راهنما با کنار هم قرار دادن منابع معتبر و به‌روز متعدد در حوزه سلامت ذهنی و فعالیت مدنی تهیه شده‌ است. سعی بر این بوده‌ است که ابتدا مفاهیم مهمی مانند سلامت و انواع اختلالات سلامت ذهنی تعریف شوند و به‌ دنبال آن راه‌کارهای علمی، ساده، موثر و کاربردی برای بهبود ذهن و سلامت آن ارائه شوند تا ارتباط و انسجام مفاهیم حفظ شود.
  • ذهن مانند هر اندام دیگری نیازمند مراقبت روزانه و دائمی می‌ باشد. سعی کنید تمریناتی که در راهنما برای شما مفید و یا برای تان جذاب‌تر هستند به‌ طور دائم انجام دهید. مطالعات نشان می‌دهند که این تمرینات در طول زمان و پس از تکرار منظم اثر مثبت خود را بیشتر نشان می‌دهند.
  • در قسمت‌های مختلف راهنما نکات و تمریناتی مشابه و بعضا مکرر را خواهید خواند. دلیل این مساله اهمیت و نقش بنیادین آن‌ها در موضوع مورد بحث می‌باشد.

در آخر به‌ یاد داشته‌ باشید: همان‌قدر که آرامش و سلامت افرادی که برای حفاظت از حقوق آن‌ها تلاش می‌کنید مهم است باید به سلامت و آرامش خودتان اهمیت بدهید. حفاظت از حقوق دیگران، ذهنی سالم و بدنی سرحال و شاد می‌خواهد!

[1] راما به تجربه‌ای بسیار ناراحت‌کننده و یا غم‌انگیز گفته‌می‌شود. در این راهنما برای حفظ کوتاهی جملات از کلمه تراما به‌جای توضیح کاملآن استفاده می‌شود.

برای دانلود فایل این راهنمای آموزشی اینجا کلیک کنید.

دانلود